A „ZNANO BUDI” című könyv bemutatója

Dr. Milesa Stefanović-Banović „Znano budi” – a Szentendrei Szerb Ortodox Egyházmegyei Könyvtár szerb kéziratos könyveinek bejegyzései címet viselő könyvének bemutatójára november 19-én, szombaton került sor a Szerb Egyházi Múzeumban. A nagyszámú érdeklődőből álló közönség előtt, a múzeum igazgatójának, Vukovits Koszának köszöntő szavait követően, Főtisztelendő Lukijan, budai püspök úr, Dr. Dragana Radović, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Néprajzi Intézetének igazgatója, Dr. Ivana Bašić, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Néprajzi Intézetének tudományos munkatársa, Nikola Drobnjaković, a Bernar könyvkiadó szerkesztője, Dr. Tomislav Jovanović, a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Karának munkatársa, valamint maga a szerző szóltak a könyvről. A jelenlévők hangsúlyozták Dr. Milesa Stefanović-Banović többéves kutatómunkájának, illetve interdiszciplináris megközelítésének fontosságát, amelynek révén kultúrtörténeti, nyelvi és szövegtani elemzésével feltárja a Szentendrei Gyűjtemény szerb kéziratos könyveiben található bejegyzések jelentőségét. A szerző megfogalmazása szerint, a bejegyzések első látásra kevéssé nyilvánvaló kincsek, amelyek a könyv belsejében rejtőzködnek és gyakran az adott kézirat keletkezésére vonatkozó elsődleges történelmi forrásként szolgálnak, illetve a nyelvfejlődés és annak kultúrára gyakorolt hatása tekintetében lényeges információt hordoznak.

Ugyancsak ezen az estén került sor a Matica Srpska Képtár ezüstérméjének átadására, amelyet Lukijan budai püspök vehetett át. A díjat, melynek aktualitását az októberben 175. alapítási évfordulóját ünneplő Matica Srpska Képtár jubileuma szolgáltatta, a Képtár igazgatója, Dr. Tijana Palkovljević-Bugarski adta át. 

A teljes eseményen részt vett még Őexcellenciája Biljana Gutić Bjelica, Bosznia-Hercegovina nagykövete, Dr. Vladimir Roganović, a Szerb Köztársaság Egyházügyi és Felekezeti Együttműködési Hivatalának igazgatója, Ivana Kunc, a Szerb Köztársaság Nagykövetségének I. osztályú tanácsosa, a Budai Ortodox Egyházmegye papságának képviselői, számos vendég és a média képviselői.