Magyarországi szerb templomokról

Сентандреја - Саборна црква

Szentendre – Székesegyház

A Székesegyház vagy az Istenszülő elszenderedésének temploma a nép körében Belgrád templomként is ismert. Nevét az 1690-es nagy szerb kivándorlást követően Belgrádból és környékéről érkezőkről kapta és Magyarország legnagyobb szerb ortodox templomai közé tartozik. A mai templom helyén, amely a XVIII század közepétől épült, század végén épült templom alapjai találhatók.

Bővebben

Благовештенска црква

Blagovestenszka templom

Az Blagovestenszka templom Szentendre központjában található, a Szerb Egyházi Múzeum tőszomszédságában. Már különleges elhelyezkedésének köszönhetően is kitűnik a többi szerb templom közül abból a szempontból, hogy nem rendelkezik szokványos udvarral és bejárattal, hanem közvetlenül a térről, illetve – a déli oldalon – egyből az utcáról lehet belépni a templomba. 

Bővebben

Манастир Српски Ковин

Ráckevei kolostor

A ráckevei kolostortemplom a legrégebbi megmaradt magyarországi szerb műemlék.  A Csepel-szigeten található, Budapesttől körülbelül 40 km-re délre.  A város alapítása, melynek neve eleinte Felsőkeve, majd Ráckeve (szerbül: Srpski Kovin) lett, I. Ulászló király 1440-es okleveléhez kötődik, és elnevezésében a dél-bánáti, Duna mellett fekvő Keveváráról származó szerbek betelepedésének emlékét őrzi.

Bővebben

Манастир ГРАБОВАЦ

Grábóci kolostor

A grábóci kolostor a délnyugat-magyarországi Tolna megyében található. A kolostort 1587-ben azok a szerzetesek építették, akik az éhínség és a nélkülözés elől menekültek ide a dalmáciai Dragović kolostorából. Első elöljárója Pajsej lett, aki Dalmáciából a grábóci kolostor területére három szerzetestársával érkezett 1585-ben. A szerzetesek itt olyan régi templom romjaira bukkant, mivel a szerzeteseknek nem volt lehetőségük arra, hogy az itteni nagyobb méretű templomot felújítsák, annak közelében emeltek egy kisebb kőtemplomot, amelyet Mihály és Gábor arkangyaloknak szenteltek.

Bővebben

Српски црквени музеј Сентандреја
SZERB EGYHÁZI MÚZEUM - SZENTENDRE

Cím: 2000 Szentendre, Fő tér 6.
Tel. és fax: +36 26 952 474
E-mail: muzeuminfo@serb.t-online.hu
Weboldal: www.semu.hu

Nyitvatartási idő:
május 1. és szeptember 30. között:
10:00-től 18:00 óráig
október 1. és április 30. között:
 10:00-től 16:00 óráig

(hétfőn zárva)
január 1. és február 28. között:
 10:00-től 16:00 óráig

(hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön zárva)

Szerb Egyházi Múzeum – Szentendre | térkép