Állandó kiállítás

Eksponat u muzeju

Magyarországi szerb egyházművészet

A magyarországi szerb egyházművészet fejlődését némely település esetében már a XV. századtól nyomon követhetjük. Kiemelkedik közöttük Ráckeve, Komárom és Győr, majd valamivel később a grábóci kolostor. A Csepel-szigeti Ráckevén már 1440-ben letelepültek a szerbek, és László magyar királytól külön jogokat kaptak. Egy későgótikus templomot is felújítottak ekkor, majd 1514-ben későközépkori falképekkel díszítették azt. Később, a török hódoltság idején az 1585-ben alapított grábóci kolostor volt a szerbek legjelentősebb szellemi támaszpontja.

Bővebben

Сава Текелија

A magyarországi szerbek múltjából

Tizenkét budai püspök portréján keresztül kerül bemutatásra a magyarországi Szerb Ortodox Egyházmegye lelki és kormányzati életének krónikája. A vallási méltóságok ezen galériája azokat a püspököket vonultatja fel, akik a Budai Egyházmegye élén álltak az 1729 és 1892 közötti időszakban, amely a XVIII. és XIX. évszázad egyházkormányzatának egy teljes korszakát fedi le.

Köztiszteletben álló polgárok, mecénások, alapítványtevők és a magyarországi szerbek kulturális és társadalmi élete szempontjából jelentős személyek portréi fontos támpontot nyújtanak a szerb művészet és kultúra fejlődésének és virágzásának megértéséhez a térségben.

Bővebben

Српски црквени музеј Сентандреја
SZERB EGYHÁZI MÚZEUM - SZENTENDRE

Cím: 2000 Szentendre, Fő tér 6.
Tel. és fax: +36 26 952 474
E-mail: muzeuminfo@serb.t-online.hu
Weboldal: www.semu.hu

Nyitvatartási idő:
május 1. és szeptember 30. között:
10:00-től 18:00 óráig
október 1. és április 30. között:
 10:00-től 16:00 óráig

(hétfőn zárva)
január 1. és február 28. között:
 10:00-től 16:00 óráig

(hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön zárva)

Szerb Egyházi Múzeum – Szentendre | térkép